środa, 16 sierpnia 2017

Drożdżówki z czarną porzeczką bez mleka.

Dzisiaj troszkę inna tematyka. Będzie słodko. Niestety sezon na porzeczki już się kończy, ale te pyszne drożdżówki można spokojnie zrobić z innymi owocami. ;) 



Ja wykorzystałam do wyrobienia ciasta automat do pieczenia chleba, ale jeśli nie macie możecie posłużyć się własnymi rękami do wyrobienia ciasta.  Bez zbędnego przedłużania przechodzimy do przepisu :)

Składniki:


Ciasto:


  • 0,5 kg mąki*
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki ksylitolu - jeśli chcecie żeby były słodsze dodajcie więcej. 
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka migdałowego
  • opakowanie suszonych drożdży

Kruszonka


  • 4 łyżki mąki - u mnie ryżowa jednak nie polecam.
  • 2 łyżki ksylitolu
  • łyżka syropu z agawy
  • 4 łyżki oleju kokosowego


Nadzienie - na oko


  • porzeczki
  • ksylitol

Co zrobić?


Najpierw zajmijmy się ciastem. Jeśli używamy automatu to najpierw wlewamy wszystkie mokre składniki, potem dodajemy suche i na sam koniec drożdże. Ważne żeby drożdże nie miały kontaktu z solą. Ustawiamy program do wyrabiania ciasta (sprawdźcie w waszym automacie jaki to numer) i grzecznie czekamy aż program się skończy. Jeśli nie mamy automatu, łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto i odkładamy masę w ciepłe miejsce przynajmniej na godzinę.

Ciasto gotowe. Włączamy piekarnik na 180 stopni. Niech się grzeje. W tym czasie oczyszczamy i dokładnie płuczemy porzeczki/inne owoce i mieszamy je z ksylitolem. Bierzemy się za kruszonkę. Łączymy wszystkie składniki. Masa ma być w miarę sucha, żeby się mogła kruszyć ;)

Piekarnik prawie nagrzany, więc pora na formowanie drożdżówek. Z ciasta urywamy mniej więcej podobnej wielkości kawałki i formujemy kulki. Spłaszczamy je, po czym robimy wgłębienie. W to wgłębienie nakładamy owoce i posypujemy kruszonką. 

Pieczemy 25 minut lub do suchego patyczka. Czekamy aż ostygną i ...




Smacznego! 😃

*spokojnie możecie użyć własnej mieszanki mąki. U mnie to były 2 części mąki pszennej, 1 część mąki owsianej, 1 część mąki ryżowej i 1 część mąki kokosowej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :) Jednka proszę - szanujemy się wszyscy.

Copyright © 2016 SoGoodPrana , Blogger